mijn verhaal

Wie ben ik?

Ferry C. Alblas

Mijn naam is Ferry Christiaan Alblas, aangenaam kennis te maken.

Samen met mijn vriendin woon ik in Rotterdam. Vanaf 29 mei 2022 is daar zelf ons geweldige dochtertje Pip Sofie bij gekomen!

Toen ik nog maar een klein mannetje was, verwonderde ik me al over hoeveel kracht er uit kan gaan van een foto. Met een foto kun je een compleet verhaal vertellen. Toch was het niet altijd al duidelijk dat ik met een camera in mijn hand vooraan zou staan bij concerten. Hieronder vertel ik meer over hoe ik concertfotograaf ben geworden!

Ferry C. Alblas

LightMyFerry?

De naam Light My Ferry heeft meerdere betekenissen. Vanzelfsprekend is dat mijn naam, Ferry, erin voorkomt. Wat ook duidelijk is, is dat het een verwijzing is naar het bekendste nummer van The Doors: Light My Fire. De derde en laatste verwijzing is het woordje Light: fotografie betekent in het Grieks letterlijk ‘schrijven met licht’.

Ferry C. Alblas

de naam

Waarom LightMyFerry?

mijn verhaal

Hoe het begon

Vakantiekiekjes

Mijn vriendin en ik hadden een paar jaar geleden een vakantie naar Jordanië geboekt en omdat dit zo’n ongelofelijk mooi land is, besloten we een spiegelreflexcamera te kopen om vakantiekiekjes te maken. Het is een Sony A58 geworden waarmee ik veel “speelde”. Het fotograferen bleek iets dat ik alleen maar leuker begon te vinden! Ook na de vakantie bleef ik veel met de camera bezig en heb ik besloten de basisopleiding te volgen bij de fotovakschool in Rotterdam. Daar hebben ze me de technische basis van het fotograferen en bewerken geleerd.

Ferry C. Alblas

Tot Concertfotograaf

Naast fotografie ben ik altijd veel met muziek bezig geweest. Het aantal instrumenten dat ik in huis heb staat in geen verhouding tot mijn gebrek aan muzikaliteit. Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel muziek kunnen maken en daarom heb ik een uitgebreide collectie platen en bezoek ik veel concerten en festivals. De combinatie van concerten en fotograferen is pas echt in een stroomversnelling gekomen toen ik een mailtje stuurde naar Poppodium Bibelot in Dordecht. Mijn vriendin en ik zouden naar een optreden van De Dijk gaan en het leek mij supergaaf om daar foto’s te maken. Ik vroeg toestemming aan Bibelot en stuurde een aantal van mijn foto’s mee. Naast toestemming om de eerste drie nummers te mogen fotograferen (joehoe!), kreeg ik ook de vraag of ik een keer wilde praten om misschien vaste fotograaf van Bibelot te worden! Dit was voor mij zo’n ongelofelijk compliment! Uiteraard hebben wij dat gesprek gehad en niet veel later had ik mijn eerste “shoot” voor Poppodium Bibelot!

mijn verhaal

En toen?

Verder ontwikkelen

Vanaf het moment dat ik bij Poppodium Bibelot aan de slag mocht, ben ik nog meer gaan fotograferen en werd ik nog kritischer naar mezelf. Na verloop van tijd kreeg ik wat meer vertrouwen in mezelf en mijn foto’s. Ik wist de mooie momenten in een show beter in te schatten en het plezier in het fotograferen bleef maar groeien. Wat nog altijd heel hoog op mijn wish-list stond, was het meegaan met een band om de momenten vast te leggen die om de show heen spelen. Het opbouwen, de soundcheck, de ontlading na de gig en het biertje achteraf terwijl de boel wordt afgebouwd. Pas wanneer je echt deel uitmaakt van de band kun je ze pas fotograferen zoals ze echt zijn. Na een show van Sylvie Stone (die in het voorprogramma van Tim Akkerman speelde) heb ik aan de zanger gevraagd of ik een keer mee mocht om alles te fotograferen. Ze waren gelukkig net zo enthousiast als ik en zo had ik mijn eerste backstage-shoot te pakken!

Die ervaring heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik besloot te doen wat ik al heel lang wilde, een fullframe camera kopen! Na veel research en hulp van vrienden (waarvoor dank) heb ik de Sony A7R Mark III met Sony 24-70mm f2.8 lens gekocht! Het volgende hoofdstuk in mijn fotografieboek is hiermee een feit!

Sony A7R Mark III
© Maaike Ronhaar

Foto: Maaike Ronhaar

Van Fotograferen tot Filmen

Om één of andere reden hadden we in 2020 ineens veel minder te doen als concertfotograaf, naast het gemis van livemuziek, de drukte van een show en het toewerken naar nieuwe hoogtepunten was er ook ineens heel veel tijd over.

Omdat ik niet heel goed ben in stilzitten, besloot ik te kijken wat er nog meer mogelijk was met beeldbewerking. En er was meer mogelijk met beeldbewerking!

De nieuwe Sony-camera die ik had had gekocht bleek geweldig te zijn om mee te filmen! Onder de juiste omstandigheden, met de goede accessoires en kennis kunnen er zelfs films en videoclips gemaakt worden met deze camera! Zonder ook maar een kruimeltje serieuze ambitie begon ik wat te experimenteren met het filmen. Ik maakte wat belachelijke filmpjes van mezelf en bleek kreeg steeds meer plezier in het leren van nieuwe dingen die met film te maken hadden. Op het moment dat ik één van die domme filmpjes van mezelf of de socials had gezet werd dit gezien door één van mijn vrienden van Sylvie Stone!

Het toeval wilde dat de mannen van Sylvie Stone, net als ik, wat andere dingen waren gaan verzinnen vanwege die eeuwige lockdown. En nog toevalliger (toeval bestaat natuurlijk helemaal niet) hadden ze een idee om een videoclip te gaan maken!

Zo zijn we een paar heerlijke avonden samen gaan zitten en zijn als een groepje zeer enthousiaste maar volkomen onervaren filmmakers een videoclip gaan maken. Ondanks dat het altijd moeilijk is om eigen werk terug te kijken zijn we ongelofelijk tevreden met het resultaat, we hebben er echt iets heel moois van gemaakt met z’n allen!

Van de droom om ooit één videoclip te maken is het (uiteraard) weer uit de hand gelopen, videografie heeft me gegrepen en op plekken gebracht waarvan ik niet had gedacht er ooit te mogen staan!

mijn verhaal

Nona

Op Tour! En wat voor één!

Vanaf het moment dat ik de muziek van Nona voor het eerst op de radio hoorde was ik fan! Daarom was ik heel blij toen ik jaren geleden, na wat overleg, mee mocht met een show om te fotograferen! 

Na deze show hebben Nona en ik nog wat contact gehouden en toen ik jaren later wat serieuzer bezig was met filmen vroeg ik haar of ik een keer mee mocht om een Aftermovie te maken van één van haar optredens, ze vond het direct een goed idee en zo stond ik een paar maanden later met mijn camera op een uitverkocht FestiFallz in Weert.

Ik kreeg direct alle vrijheid om op dit festival (van 8.000 man) helemaal los te gaan. Het optreden van Nona was geweldig en het klikte erg goed met Nona en de band, toen ze later het eindresultaat van de Aftermovie zag was ze helemaal enthousiast!

Omdat het zo klikte en ik zo het gevoel had onderdeel uit te maken van de groep hebben we besloten het niet bij deze ene keer te laten. Sterker nog, na een paar shows mee te gaan als fotograaf/videograaf hebben we besloten dat ik de hele tour mee zou gaan!

Deze tour heeft me op zoveel geweldige plaatsen gebracht, van het verre Maastricht (Muziekgieterij) tot het nog verdere Groningen (Hullabaloo Festival).  Van uitverkochte eigens shows in de Melkweg Amsterdam en Tivoli in Utrecht tot aan de grootse en gaafste festivals van Nederland; Pinkpop, North Sea Jazz en Concert at Sea. Niet alleen het filmen en fotograferen is gaaf om te doen, ik heb er met Nona en de bandleden ook vrienden bij gekregen!

Nona
Contact

Wil je meer weten, mail gerust!

info@lightmyferry.com