mijn verhaal

Wie ben ik?

Ferry C. Alblas

Mijn naam is Ferry Christiaan Alblas, aangenaam kennis te maken.

Samen met mijn vriendin woon ik in Rotterdam. Toen ik nog maar een klein mannetje was, verwonderde ik me al over hoeveel kracht er uit kan gaan van een foto. Met een foto kun je een compleet verhaal vertellen. Toch was het niet altijd al duidelijk dat ik met een camera in mijn hand vooraan zou staan bij concerten. Hieronder vertel ik meer over hoe ik concertfotograaf ben geworden!

Ferry C. Alblas

LightMyFerry?

De naam Light My Ferry heeft meerdere betekenissen. Vanzelfsprekend is dat mijn naam, Ferry, erin voorkomt. Wat ook duidelijk is, is dat het een verwijzing is naar het bekendste nummer van The Doors: Light My Fire. De derde en laatste verwijzing is het woordje Light: fotografie betekent in het Grieks letterlijk ‘schrijven met licht’.

Ferry C. Alblas

de naam

Waarom LightMyFerry?

mijn verhaal

Hoe het begon

Vakantiekiekjes

Mijn vriendin en ik hadden een paar jaar geleden een vakantie naar Jordanië geboekt en omdat dit zo’n ongelofelijk mooi land is, besloten we een spiegelreflexcamera te kopen om vakantiekiekjes te maken. Het is een Sony A58 geworden waarmee ik veel “speelde”. Het fotograferen bleek iets dat ik alleen maar leuker begon te vinden! Ook na de vakantie bleef ik veel met de camera bezig en heb ik besloten de basisopleiding te volgen bij de fotovakschool in Rotterdam. Daar hebben ze me de technische basis van het fotograferen en bewerken geleerd.

Ferry C. Alblas

Tot concertfotograaf

Naast fotografie ben ik altijd veel met muziek bezig geweest. Het aantal instrumenten dat ik in huis heb staat in geen verhouding tot mijn gebrek aan muzikaliteit. Gelukkig zijn er genoeg mensen die wel muziek kunnen maken en daarom heb ik een uitgebreide collectie platen en bezoek ik veel concerten en festivals. De combinatie van concerten en fotograferen is pas echt in een stroomversnelling gekomen toen ik een mailtje stuurde naar Poppodium Bibelot in Dordecht. Mijn vriendin en ik zouden naar een optreden van De Dijk gaan en het leek mij supergaaf om daar foto’s te maken. Ik vroeg toestemming aan Bibelot en stuurde een aantal van mijn foto’s mee. Naast toestemming om de eerste drie nummers te mogen fotograferen (joehoe!), kreeg ik ook de vraag of ik een keer wilde praten om misschien vaste fotograaf van Bibelot te worden! Dit was voor mij zo’n ongelofelijk compliment! Uiteraard hebben wij dat gesprek gehad en niet veel later had ik mijn eerste “shoot” voor Poppodium Bibelot!

mijn verhaal

En toen?

Verder ontwikkelen

Vanaf het moment dat ik bij Poppodium Bibelot aan de slag mocht, ben ik nog meer gaan fotograferen en werd ik nog kritischer naar mezelf. Na verloop van tijd kreeg ik wat meer vertrouwen in mezelf en mijn foto’s. Ik wist de mooie momenten in een show beter in te schatten en het plezier in het fotograferen bleef maar groeien. Wat nog altijd heel hoog op mijn wish-list stond, was het meegaan met een band om de momenten vast te leggen die om de show heen spelen. Het opbouwen, de soundcheck, de ontlading na de gig en het biertje achteraf terwijl de boel wordt afgebouwd. Pas wanneer je echt deel uitmaakt van de band kun je ze pas fotograferen zoals ze echt zijn. Na een show van Sylvie Stone (die in het voorprogramma van Tim Akkerman speelde) heb ik aan de zanger gevraagd of ik een keer mee mocht om alles te fotograferen. Ze waren gelukkig net zo enthousiast als ik en zo had ik mijn eerste backstage-shoot te pakken!

Die ervaring heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik besloot te doen wat ik al heel lang wilde, een fullframe camera kopen! Na veel research en hulp van vrienden (waarvoor dank) heb ik de Sony A7R Mark III met Sony 24-70mm f2.8 lens gekocht! Het volgende hoofdstuk in mijn fotografieboek is hiermee een feit!

En de mannen van Sylvie Stone? Daar mocht ik nog een paar keer komen fotograferen en zij zijn hard op weg om Nederland te veroveren!

Sony A7R Mark III
Contact

Wil je meer weten, mail gerust!

info@lightmyferry.com